Studie o sociálně patologických dopadech hazardních her na společnost

30.05.2012 07:34

Naše organizace dlouhodobě ve své komunikaci s institucemi Governmentu navrhovala vypracování empirické studie o dopadech provozování sázkových her a loterií na společnost, rozpočty a práva (Prezident ČR - 2011, SMOČR - 2012, Vláda ČR - 2012, premiér, MF ČR - 2010/2012).

Nyní Vláda ČR svým usnesením č. 347 ze dne 16.5.2012 uložila ministru financí ve spolupráci s ministry práce a sociálních věcí a zdravotnictví studii o sociálně patologických dopadech hazardních her na společnost. V této věci komunikujeme s MF ČR a navrhujeme zpracování studie Klinikou adiktologie ve spolupráci s Národním monitorovacím střediskem pro drogy a drogové závislosti (NMS). Uložený termín splnění tohoto úkolu pro takto rozsáhlou studii je nereálný, proto MF ČR s velkou pravděpodobností bude žádat Vládu ČR o prodloužení stanovené lhůty pro předložení studie, která je nyní do 31.8.2012.

Pro MF ČR, shodně jako v jiných vyspělých zemích EU, je tato studie klíčovou pro implemetaci preventivních, regulačních a protektivních nástrojů do oborové legislativy. Již aktuální podoba návrhu nového zákona o loteriích z dílny Ministerstva financí v Hlavě V. obsahuje takové ustanovení. Celý návrh zákona si jistě zaslouží delší dobu, více podkladů, širokou diskusi dotčených subjektů, srovnání s mezinárodní legislativou a následně analýzu RIA.

Naše organizace, jako již dříve u zprávy o online hrách pro české zástupce v Parlamentu EU, také zašle své připomínky a návrhy k novému zákonu o loteriích, a využije tak svých poznatků při realizaci projektů, zdrojů a litigací.